Ev taşırken nelere dikkat edilmeli ?

‘Kirası çok, muhiti iyi değil, artık dar geliyor’ gibi gerekçelerle evi taşımaya karar vermeden önce neyi nasıl yapacağınızı planlamalısınız. Bu sizin ve eşyalarınızın daha az zarar görmesi için de elzemdir.

Sonunda oturacağınız evi buldunuz ve taşınmaya karar verdiniz. Ancak yeni eve taşınana kadar yapılacak işler o kadar çok ki, bunlar belli bir disiplin ve düzen içinde yapılmadığı

takdirde ferahlık yerine sinir bozukluğundan bel ağrılarına kadar birçok hastalığa yakalanmanız muhtemel. Bu nedenle birtakım pratik önerileri bilmek ve bu basit gözüken işleri sistemli bir şekilde yapmak, ev taşımayı çile haline getirmekten çıkartacaktır.

Temizlik: Yeni evinize taşınmadan önce mutlaka ön temizlik yapmalısınız. Çünkü eve eşyaları koyduktan sonra temizlik yapmanız zorlaşacak. Temizlik yapacak kişilerin acele etmemeleri gerektiğini belirtiyor uzmanlar. Çünkü bu sırada bel rahatsızlığı ve üşütmeden kaynaklanan hastalıklar kapınızı çalabilir. Evin boya ve badana işleriyle korniş, kombi, elektrik gibi tesisat işleri de taşınmadan yapılmalıdır.

Malzemeler: Evinizi taşımadan önce size gerekli olan birtakım malzemeleri hazırlamanız önem taşır. Yeterince koli, paket ipliği, koli bandı, makas, kalem, tornavida, kontrol kalemi (elektrik tesisatı için), gazete veya ambalaj kâğıtları önceden hazırlanmalıdır. Bu size hem çok vakit kazandıracak hem de eşyalarınızın yıpranmasını önleyecektir.

Paketleme: Evdeki giysi, kitap, mutfak ve süs eşyalarını güzel bir şekilde paketlemelisiniz; çünkü düzenli bir şekilde eşyaları kolilere yerleştirmek, hem eşyalarınızı tozdan ve sert darbelerden koruyacak hem de üzerine içinde ne olduğunu yazmanız sayesinde yeni eve yerleşmede size büyük kolaylık sağlayacaktır. Kırılacak eşyaları gazete kâğıtlarına sararak yerleştiriniz. Daha sonra koli bandı ile taşırken açılmayacak şekilde iyice yapıştırınız. Kolinin üzerine içinde ne olduğunu yazınız. Bu eşyaları yeni eve taşırken kolileri hangi odaya bırakacağınız konusunda size fikir verecek ve ev içinde yeniden taşınmanızı önleyecektir.

Mobilya ve beyaz eşyalar: Ev taşımanın en zor tarafı mobilyaları söküp taşımak ve yeniden kurmaktır. Bunun için tecrübeli bir arkadaşınızın yardımına ihtiyacınız olabilir. Çıkardığınız vidaları kaybetmemek için bir poşete koyarsanız iyi edersiniz. Ayrıca gardırobunuza ait parçaların nereye ait olduğunu unutmamak için kurşun kalemle mobilyanın üzerine yazmakta fayda var.

Fazlalıklar: Bir gün lazım olur düşüncesiyle bir köşede biriktirdiğiniz broşür, süs eşyası, giysi, kutu gibi fazlalıkları taşınırken mutlaka atın. (Çünkü yeni evde ne de olsa yine biriktireceksiniz.) Eşinizle zaman zaman aranızda tartışma konusu olan birikmiş malzemeleri zor da olsa bırakın ve size yük olmaktan başka hiçbir işe yaramayan fazlalıklardan kurtulup hafifleyin.

Sağlık: Taşınırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin sağlığınız olduğunu aklınızdan asla çıkarmamalısınız. Ağır kaldırarak veya ters bir hareket yaparak belinizi riske atmamanız konusunda uzmanların ciddi uyarıları var. Terlemek, cereyanda kalmak, üşütmek gibi hastalığa sebep olacak unsurlardan uzak durunuz. O karışıklık içinde sağlık malzemelerini bulmanız zor olacağı için yara bandı, pamuk, kolonya türü malzemeleri önceden yanınıza almanızda fayda var.

Yardım: Ev taşıma konusunda tecrübeli olan arkadaşlarınızdan yardım isteyiniz. O gerginlik içerisinde meydana gelebilecek kazalardan dolayı anlayışlı olmaya, eşinize ve çocuklarınıza kızmamaya her zamandan daha çok özen göstermelisiniz. Çünkü orada zaten aynı işin yükünü paylaşmak için bulunmaktasınız. Yeni bir hayata mutlu başlamak için birbirinizi daha ilk günden kırmamalısınız. Çocuklarınıza taşıyabileceklerinden fazlasını taşıttırmamalısınız.

Nakliyat firmaları:
Hiçbir firma, ev taşıma işlemini siz hiç elinizi sürmeden yapamayacağı için, bir takım ön hazırlıkları yapmanız gerekecektir. Eğer temizlik konusunda titizseniz giysilerinizi, yatağınızı, battaniye ve yorganlarınızı bir çarşafla bağlarsanız içiniz rahat eder. Eşyalarınızı taşıyan firma yetkililerinin sağlam ve düzenli taşımaları için onları nazikçe yönlendirebilirsiniz.

Eski ev: Eski evinizi terk ederken temiz bırakmaya özen göstermelisiniz. Böylece yerinize taşınan insanların sizin hakkınızdaki olumsuz yargılarını da önlemiş olursunuz. Ayrıca elektrik, su, doğalgaz ve telefona gelen bütün borçlarınızı ödeyerek ilgili yerlerden makbuz almanız ve bunu yeni ev sahibine ibraz etmeniz sonradan aranızda çıkabilecek ihtilafları önleyecektir.

Posted in Bilgi Bankası
One comment on “Ev taşırken nelere dikkat edilmeli ?
  1. ferroli kombi dedi ki:

    Soguk günlerde kombinin derecesini biraz yükseltiyorum ve hemen basinç yükselmeye alttan su kaçirmaya basliyor neden olabilir ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TIKLA ARA